ETLİK HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ve YAŞAM BOYU ÖĞRENME
13/11/2017 tarihinde sözleşmesi yapılan ve inşaatına başlanılan, 22/03/2019 tarihinde geçici kabulü yapılan binamız, 22/08/2019 tarihli ve 15176947 sayılı Bakanlık onayı ile Etlik Halk Eğitimi Merkezi olarak açılmıştır.
Hayat Boyu Öğrenme Nedir, Neden Önemlidir?
1900'lü yıllarda başlayan küresel ekonomik, sosyal ve kültürel gelişim ile değişim, dünya geneline dağılmış tüm bireylerin sürekli gelişmesini zaruri kılmıştır. Bu kapsamda ait olunan topluma uyum sağlanmasının ve mesleki yönden ilerlemenin mümkün hâle gelmesinin yolunu ise yaşam boyu öğrenme açmıştır.
Hayat boyu öğrenme neye denir ve neden bu kadar önemlidir?
21. yüzyıla geçişle beraber ülkemizde de sıklıkla anılmaya başlanan hayat boyu öğrenme, odak noktasına insanı koyan, öğrenmeyi okulla sınırlayan anlayışı yıkarak okul dışına kaydıran ve bunun yaşamın sonuna kadar devam ettirilmesini benimseyen bir kavramdır. Yetenek, bilgi ve becerilerin bireysel, sivil ya da sosyal ve istihdamla ilintili olacak şekilde beşikten mezara değin geliştirilmesini sağlayan öğrenme etkinliklerinin tamamı, hayat boyu öğrenmenin kapsamına girer. Bu etkinlikler, örgün olabileceği gibi yaygın ya da doğal da olabilir:
Örgün eğitimle öğrenme: Eğitim-öğretim kurumlarında verilen eğitimi kapsar. Eğitim sonunda çeşitli nitelikler kazanılır ve diploma verilir.
Yaygın eğitimle öğrenme: Örgün eğitimi ve öğretimi tamamlayıcı nitelikteki eğitimi kapsar. Kurslar, bireysel veya grup dersleri, çeşitli grupların gerçekleştirdiği etkinlikler, kurumlar ve iş yerlerinde verilen eğitimler, sanat ya da spor dersleri bu tür eğitimlerdendir. Eğitimler sonunda sertifika verildiği gibi bazı eğitimlerde sertifika verilmesi mecburi değildir.
Doğal öğrenme: Kişilerin günlük yaşamlarındaki öğrenme sürecini kapsar. İstem dışı bu öğrenme yoluyla edinilen bilgi, beceri ve yeteneklerden kişilerin bihaber olması muhtemeldir. Eğitimin okul çağı içerisine hapsedilmeyerek sürerlilik kazanmasına ve yaşam kalitesini yükselten bir araç olarak görülmesine sunduğu katkı nedeniyle hayat boyu öğrenme kavramı oldukça önem kazanmış durumdadır. Öte yandan hayat boyu öğrenmenin yaşamsal gereksinimlerin karşılanmasıyla ilintili eğitim alanlarının geliştirilmesine, eğitim çerçevesinde uygulamaya alınması planlanan kararlara aile dâhil toplumun her kesiminin katılmasına ve hedef koyma, planlama ve yönetimde fikirlerin açıkça belirtilmesine sunduğu katkı da oldukça önemlidir.
Dünya genelindeki örgün eğitimin, toplumların ve sanayinin beklentilerini karşılayacak nitelikte olmaması sonrası ortaya çıkan yaşam boyu öğrenme, örgün eğitimin bir alternatifi olarak algılanmamalıdır. Bu kavram, eğitim hayatı sonrası yeteneklerin keşfedilmesine ve eksikliklerin tamamlanmasına yönelik katkı olarak değerlendirilmelidir. Öğrenmede fırsatlar yaratılarak kişisel gelişime katkıda bulunmak, ekonomik büyüme sağlamak ve toplumsal bütünleşmenin gerçekleşmesini sağlamak, hayat boyu öğrenmenin temel amaçlarıdır. Öğrenmenin ve yetenekleri geliştirmenin bir üst sınırı bulunmadığından hayat boyu öğrenme herkes için mümkündür.
Hayat Boyu Öğrenmenin Önemi Nedir?
Kişilerin gerçek hayatla genellikle okul hayatı sonrasında karşılaşıyor olması, problemleri çözmede hayat boyu öğrenmenin önemini gözler önüne sermektedir zira mevcut dış talebin karşılanması için edinilmiş bilgi ya da beceriler, gelişip değişen dünyaya adapte olmada gezegendeki hiç kimse için yeterli olmamaktadır.
Hayat boyu öğrenme kavramının artık hayatımızın içine girdiği bir dönemde, bilgi, beceri ve yaşam kalitemizi güçlendirmek ülkemizin çağdaş ve modern yaşam boyu öğrenme merkezleri olan Halk Eğitim Merkezlerimiz ile çok kolay ve ulaşılabilir hale gelmiştir.
Hayat boyu öğrenme, "öğrenen toplum" hâline gelinmesi için gerekli en temel yapı taşı olması, kişileri bilinmeyen durumlara hazırlaması ve onların sahip oldukları kapasitelerini geliştirmesi, hem toplumsal hem bireysel ihtiyaçları karşılayacak kurumların artırılmasını tetiklemesi ve böylelikle geniş bir alanda/toplumun tamamında etkili olması nedeniyle de önemlidir.
Demokratik bir eğitim olan hayat boyu öğrenme, demokratik bir toplum yaratılmasına ve arza değil talebe yönelik eğitim-öğretim faaliyeti yapılmasını da sağlar. Ayrıca, istihdam yaratarak ekonomik gelişmeye ve bireysel gelişimi artırması sayesinde toplumsal uyumun yaratılmasına katkıda bulunması nedeniyle de değerine değer katar.
Yaş, mekân, zaman ya da eğitim düzeyinden bağımsız işlemesi sebebiyle de hayat boyu öğrenme, dünya genelinde bu denli öncelikli hâle gelmiş durumdadır çünkü ancak bu duvarların yıkılmasıyla insanın doğasında köklü bir yeri olan öğrenme isteğinin yaşam geneline yayılması mümkün hâle gelir. Geleceğin, bilimsel ve etik insanı kültür olarak benimsemiş toplumların olduğu gerçeği de haşam boyu öğrenmenin önemini açığa çıkarır.
Çeşitli öğrenme platformları, çok boyutlu öğrenme yöntemleri kullanılarak gerçekleştirdiğimiz eğitim faaliyetleri ve kurslarımızla 21. yy yetkinliklerine hızla tanışma ve daha sonra da hayat boyu öğrenme kurguları ile bu yetkinliklere derinleşmek, Ankara'nın modern ve yenilikçi yaşam boyu öğrenme merkezi olan ETLİK Halk Eğitimi Merkezimize siz değerli halkımızı bekliyoruz.